Produkty mleczne instant są bardzo ważnym półproduktem w produkcji żywności. Chociaż wiele osób kojarzy tylko istnienie mleka w proszku, produktów tego typu jest cała gama. Produkty mleczne instant są na wielką skalę wykorzystywane w kilku branżach. W zasadzie za każdym razem, gdy sięgamy po czekoladowego batona możemy być prawie pewni, że został wyprodukowany przy użyciu któregoś z produktów mlecznych instant.

Co da się sproszkować?

Większość płynnych produktów mlecznych da się zmienić produkt w proszku. Zwykłe mleko czy serwatkę poddaje się skomplikowanym procesom osuszania, aby usunąć z nich jak najwięcej wody i otrzymać stałą konsystencję. Na rynku dostępne są różnego rodzaju mleka w proszku (m.in. zwykłe i odtłuszczone), śmietanki, serwatki (m.in. kwaśne, słodkie, demineralizowane). Każdy z tych produktów ma swoje szerokie zastosowanie w różnych branżach. Sproszkowane produkty zachowują  swoje właściwości. Mają ten sam smak i zapach co ich płynne odpowiedniki. Jednak można dodawać je do produktów spożywczych bez obaw, że rozwodnią je, jak by to zrobiło np. zwykłe mleko.

Do czego używa się produktów mlecznych instant?

Mleczny smak wspaniale podkreśla „czekoladowość” niektórych produktów. Nic więc dziwnego, że produkty mleczne instant mają szerokie zastosowanie w branży czekoladziarskiej, gdzie dodawane są do czekolad, batonów i różnego rodzaju smakołyków. Często są również składnikiem lodów czekoladowych i innych, o pochodnym od czekolady smaku. Sproszkowane mleko oczywiście możemy spotkać w cukierniach i piekarniach, jest bardzo popularnym składnikiem wielu ciast, tortów i deserów. Jednak niektóre produkty instant, takie jak np. maślanka mają szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Wykorzystuje się je do produkcji kremów i maseczek, gdyż jak zwykła maślanka, mają silne właściwości nawilżające i ujędrniające. Mleczne produkty instant dodawane są również do niektórych produktów wędliniarskich, odzywek dla dzieci, a czasami również do pasz dla zwierząt.