MLEKO ODTŁUSZCZONE W PROSZKU

Proces powstawanie tego produktu jest tożsamy z techniką wytwarzania mleka pełnego w proszku. Mleko odtłuszczone w proszku powstaje na bazie mleka odtłuszczonego płynnego, z którego usuwana jest praktycznie cała ilość wody. Najpierw płyn zostaje poddany procesowi baktofugacji (oczyszczenia z bakterii) i pasteryzacji, by następnie usunąć z niego wodę podczas zagęszczania i suszenia rozpyłowego, aż do uzyskania minimum 96% suchej masy. Zastosowanie niskich temperatur podczas procesu pasteryzacji i zagęszczania sprawia, że mleko odtłuszczone w proszku charakteryzuje się wysokim wskaźnikiem WPNI > 6,0 mgN/g.

Zastosowanie:

Mleko odtłuszczone w proszku stosowane jest przede wszystkim w sektorze mleczarskim jako składnik produktów mlecznych – mleka UHT, mleka kondensowanego, a także w takich dziedzinach jak: piekarnictwo, cukiernictwo i produkty wędliniarskie.

Mleko odtłuszczone w proszku   cechuje zawartość białka, zdolność emulgowania, wysoka wartość odżywcza, łagodny mleczny smak oraz dobra rozpuszczalność.

Opakowanie:

Wielowarstwowe worki papierowe z wewnętrzną wkładką polietylenową o wadze netto 25 kg, opakowania typu „big bag” 1000 kg , SILO 24000kg.

Termin przydatności do spożycia:

12 miesięcy od daty produkcji.

Warunki przechowywania:                                                                                                       

 Temperatura poniżej 25ºC i wilgotność max 75%