Chyba większość dorosłych wie, czym jest mleko w proszku. Kojarzymy je z półek sklepowych, a panie domu na pewno nie raz używały go do swoich wypieków. Mleko w proszku pojawia się w wielu przepisach na pyszne ciasta, w tym chyba najbardziej popularny blok czekoladowy. Jednak mleko w proszku w skali makro ma o wiele więcej zastosowań niż tylko nadawanie smaku wypiekom. Każdy producent mleka w proszku zdaje sobie sprawę z tego, jaka w tej substancji drzemie potęga.

Mleko czy proszek?

Czym dokładnie jest mleko w proszku? To produkt z prawdziwego, pełnego, pasteryzowanego mleka. Mleko poddawane jest procesowi zagęszczania w specjalnym urządzeniu, które je odparowuje, a następnie produkt suszy się metodą rozpyłową. Dzięki takiemu traktowaniu otrzymuje się sypką substancję w białym lub lekko kremowym kolorze, która w smaku i zapachu łudząco przypomina zwykłe mleko pasteryzowane. Nazwa „mleko w proszku”  nie jest więc przypadkowa – dokładnie oddaje cały proces powstawania tego produktu. Mleko w proszku świetnie sprawdza się tam, gdzie potrzebny jest smak mleka, ale nie jego płynna konsystencja.

Do czego używa się mleka w proszku?

Oczywiście do wcześniej wspomnianego cukiernictwa i piekarnictwa. Ogromne ilości mleka w proszku są codziennie używane przez wszelkiego rodzaju cukiernie, restauracje i hotele do przygotowywania ciast, ciasteczek, tortów i innych deserów. Jak łatwo się można domyślić, mleko w proszku jest potrzebne również w pokrewnych branżach, jak chociażby w czekoladziarstwie. Jest ono składnikiem wielu czekolad, którym dodaje charakterystycznego mlecznego posmaku. Mleko w proszku jest używane z tego samego powodu przez producentów lodów i napojów czekoladowych. Zdarza się, że bywa również składnikiem jogurtów i deserów. Produkt ten możemy często spotkać na stole w postaci sypkiego mleczka do kawy, które świetnie zastępuje zwykłe mleko, za to jest łatwiejsze do przechowywania – nie wymaga przetrzymywania w lodówce i ma dłuższy termin ważności.