Produkty mleczne w proszku mają bardzo wiele zastosowań. Używa się ich nie tylko branży spożywczej, ale również kosmetycznej czy… paszowej. Najbardziej popularnym z nich jest oczywiście mleko w proszku. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mleko w proszku zachowuje podobne właściwości co zwykłe mleko. Dlatego też nie ma najmniejszego problemu w tym, aby uzyskać mleko w proszku bez tłuszczu.
Jak powstaje odtłuszczone mleko w proszku?
Mleko odtłuszczone w proszku powstaje w skomplikowanym procesie. Ze zwykłego, płynnego, odtłuszczonego mleka usuwa się praktycznie całą wodę, poddając je baktofugacji i pasteryzacji. Wodę usuwa się poprzez zagęszczanie i suszenie rozpyłowe, aż uzyska się 96% suchej masy. W ten sposób otrzymuje się proszek, który zachowuje smak i zapach mleka. Jest użyteczny wszędzie tam, gdzie producenci nie chcą dodawać mleka w postaci płynnej do swoich wyrobów, a potrzebują jego smaku lub właściwości, aby udoskonalić swój produkt. Mleko odtłuszczone w proszku jest bardzo bogate w białko i ma wysoką wartość odżywczą. To co sprawia, że ten produkt jest tak często używany na rynku to jego dobra rozpuszczalność. Mleko w proszku rozpuszcza się natychmiastowo co sprawia, że łatwo dodaje się je do wszelkiego rodzaju wyrobów, nie psując przy tym ich konsystencji.
Gdzie używa się odtłuszczonego mleka w proszku?
Produkty mleczne w proszku mają cały wachlarz zastosowań. Najczęściej używa się ich w branży spożywczej. Mleko odtłuszczone w proszku jest często dodawane do produktów mlecznych, między innymi do zwykłego mleka UHT, mleka skondensowanego czy różnego rodzaju mieszanek mlecznych. Jest również niezastąpione w piekarnictwie i cukiernictwie. Łagodny mleczny posmak mleka w proszku możemy znaleźć w ciastach, tortach a nawet lodach. Gospodynie domowe na pewno miały z nim do czynienia gdy ostatni raz robiły blok czekoladowy. Co ciekawe, mleko odtłuszczone w proszku dodaje się również do różnego rodzaju wyrobów wędliniarskich.