SERY
Sery powstają z mleka, które pod wpływem odpowiednio dobranych bakterii zamienia się w skrzep, czyli w ,,zsiadłe mleko‘’. W zależności od rodzaju użytych szczepów bakterii ser nabiera różnego smaku. Na początku każdy jest biały i niektóre sery niedojrzewające są spożywane w takiej formie, np. mozzarella. Inne poddaje się dalszej obróbce, składa się je w dojrzewalni – miejscu o odpowiedniej temperaturze i wilgotności, gdzie dojrzewając, nabierają żółtej barwy. Ponadto w niektórych serach pod wpływem działania odpowiednich bakterii, na skutek fermentacji tworzą się dziury. Obok mleka pełnego w proszku i innych produktów instant w naszej ofercie znajdziecie bogaty wybór starannie wytwarzanych serów:
-Edam – Gouda – Maasdam – Emmental – Cagliata – Mozarella – Cheddar –Tylżycki.
-Produkt Seropodobny -Analog (typu holenderskiego, szwajcarskiego)
-Sery topione.
Zastosowanie:
Sery odnajduje się w przemyśle spożywczo-przemysłowym. Stanowią element codziennego menu w wielu krajach, są świetnym dodatkiem do rozmaitych potraw. Sprzedaje się je w sektorze detalicznym, wykorzystywane są w gastronomii.
Ser zawiera łatwo przyswajalne białko, jest dobrym źródłem wapnia, który potrzebny jest do utrzymania dobrego stanu kości. Ser może dojrzewać kilka dni, miesięcy, a nawet kilka lat – im dłużej, tym twardszy się staje, a jego smak nabiera ostrości .
Opakowanie:
Indywidualnie cięte bloki, zapakowane w kartony, różne rozmiary.
Termin przydatności do spożycia:
2- 18 miesięcy od daty produkcji w oryginalnym opakowaniu.
Warunki przechowywania:
Produkt powinien być składowany w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze pomiędzy 2 i 4°C, wilgotności poniżej 80%