SERY  

Sery powstają z mleka, które pod wpływem odpowiednio dobranych bakterii zamienia się w skrzep, czyli w ,,zsiadłe mleko‘’. W zależności od rodzaju użytych szczepów bakterii ser nabiera różnego smaku. Na początku każdy jest biały i niektóre sery niedojrzewające są spożywane w takiej formie, np. mozzarella. Inne poddaje się dalszej obróbce, składa się je w dojrzewalni – miejscu o odpowiedniej temperaturze i wilgotności, gdzie dojrzewając, nabierają żółtej barwy. Ponadto w niektórych serach pod wpływem działania odpowiednich bakterii, na skutek fermentacji tworzą się dziury. Obok mleka pełnego w proszku i innych produktów instant w naszej ofercie znajdziecie bogaty wybór starannie wytwarzanych serów:

-Edam – Gouda – Maasdam – Emmental –  Cagliata –  Mozarella – Cheddar –Tylżycki.

-Produkt Seropodobny -Analog (typu holenderskiego, szwajcarskiego)

-Sery topione.

Zastosowanie:

Sery odnajduje się w przemyśle  spożywczo-przemysłowym. Stanowią element codziennego menu w wielu krajach, są świetnym dodatkiem do rozmaitych potraw. Sprzedaje się je w sektorze detalicznym, wykorzystywane są w gastronomii.

Ser zawiera łatwo przyswajalne białko, jest dobrym źródłem wapnia, który potrzebny jest do utrzymania dobrego stanu kości. Ser może dojrzewać kilka dni, miesięcy, a nawet kilka lat – im dłużej, tym twardszy się staje, a jego smak nabiera ostrości .

Opakowanie:                                                                                                                

Indywidualnie cięte bloki, zapakowane w kartony, różne rozmiary.

Termin przydatności do spożycia:

 2- 18 miesięcy od daty produkcji w oryginalnym opakowaniu.

Warunki przechowywania:

Produkt powinien być składowany w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze pomiędzy 2 i 4°C, wilgotności poniżej 80%