MAŚLANKA W PROSZKU
Maślanka w proszku jest jednym z naszych produktów mlecznych. Powstaje on z maślanki płynnej słodkiej, którą uzyskuje się w procesie produkcji masła. Płyn poddawany jest procesowi suszenia rozpyłowego, a uzyskany proszek zachowuje jego pierwotny smak i aromat. Maślanka w proszku ma skład zbliżony do mleka w odtłuszczonego w proszku.
Zastosowanie:
Jest jednym z ważniejszych składników wyrobów cukierniczych, piekarniczych i lodów. Używana jest również jako dodatek do produkcji deserów, koncentratów spożywczych i słodyczy takich jak batony i czekolady.
Jednakże maślankę w proszku stosuje się nie tylko w przemyśle spożywczym. Dzięki swoim właściwościom jest ona składnikiem kosmetyków do pielęgnacji ciała np. kremów, mydeł, soli do kąpieli czy maseczek. Wykazuje działanie nawilżające i peelingujące, dodaje gładkości i elastyczności skórze.
Maślankę w proszku cechuje zawartość białka, soli mineralnych i lecytyny, która należy do fosfolipidów i jest niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego.
Opakowanie:
Wielowarstwowe worki papierowe z wewnętrzną wkładką polietylenową o wadze netto 25 kg, opakowania typu „big bag” 1000 kg , SILO 24000kg.
Termin przydatności do spożycia:
12 miesięcy od daty produkcji.
Warunki przechowywania:
Temperatura poniżej 25ºC i wilgotność max 75%