KONCETRATY BIAŁEK MLECZNYCH
Koncentraty białek mlecznych otrzymywane są z płynnego mleka odtłuszczonego. Mleko poddawane jest procesowi eliminacji części laktozy i minerałów przy użyciu ultrafiltracji, a następnie ewaporacji i suszenia.
Zastosowanie:
Koncentraty białek mlecznych MPC 40, MPC 56, MPC 86 wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Stanowią surowiec stosowany przy produkcji napojów, w piekarnictwie i cukiernictwie oraz w przemyśle mięsnym. Są składnikiem serów twardych, serów topionych, jogurtów, produktów dietetycznych. Ponadto, tak jak koncentraty białek serwatkowych, znalazły zastosowanie w odżywkach wzbogaconych białkowo dla sportowców i kulturystów.
Koncentraty białek mlecznych mają wysokie wartości odżywcze. Przetwarzane są w niskiej temperaturze, co daje gwarancje, iż proteiny nie zmieniają swojej struktury; cechują się również niskim wskaźnikiem laktozy. Koncentraty MPC w produkcji sera podnoszą zdolność tworzenia skrzepu, wykazują dobrą stabilność termiczną, formują i stabilizują masę tłuszczową, mają doskonałą rozpuszczalność i rozpraszalność.
Opakowanie:
Wielowarstwowe worki papierowe z wewnętrzną wkładką polietylenową o wadze netto 20-25 kg.
Termin przydatności do spożycia:
24 miesięcy od daty produkcji.
Warunki przechowywania:
Temperatura poniżej 25ºC i wilgotność max 75%